Hulpmiddelen

Cycluskaart

Een essentieel hulpmiddel voor de sympto-thermale methode Sensiplan is de cycluskaart. Deze laat je toe om je temperatuur bij te houden.

Een tweede lichaamsteken is het cervixslijm, dat in de loop van de cyclus waarneembaar wordt van kleverig tot rekbaar en zelfs waterachtig, om dan na de eisprong terug te verminderen of zelfs te verdwijnen.

Een ander lichaamsteken die je in staat stelt om veranderingen in je vruchtbaarheid te kennen is de baarmoedermond of cervix, een conische uitstulping in de vagina. In de loop van je cyclus kun je die regelmatig voelen en haar ligging, hardheid en opening waarnemen. Deze zelfobservatie kan in sommige situaties een grote hulp zijn – zoals in de premenopauze of na een zwangerschap.

Alle observaties worden op de cycluskaart  genoteerd. Download het gewenste document in de pdf-versie door erop te klikken.

Overzicht Cervixslijm

In de loop van de cyclus produceren klieren in de baarmoederhals (cervix) baarmoederhals- of cervixslijm van verschillende kwaliteit en hoeveelheid.

Over het algemeen merkt een vrouw deze productie op in de dagen na de menstruatie. Later in de cyclus kan het cervixslijm worden beschreven als ‘taai’, ‘dik’, ‘kleverig’, ‘romig’ en vaak witachtig van kleur. Naarmate de ovulatie nadert, neemt de afscheiding toe en wordt het uiterlijk vloeibaar en helder – bijna als eiwit. Het cervixslijm heeft dan alle eigenschappen waardoor sperma een paar dagen kan overleven voordat de eicel wordt bevrucht. Na de ovulatie wordt het cervixslijm dikker, vormt het een plug in de baarmoederhals en wordt het zo ondoordringbaar voor de zaadcellen.

Elke vrouw kan dit proces waarnemen. Wanneer cervixslijm tijdens de vruchtbare periode uit schede-ingang vloeit, wordt een gevoel van vochtigheid gevoeld. Tijdens het vegen kan de vrouw de textuur van dit cervixslijm observeren – dik of rekbaar – en zijn kleur – geelachtig, wit of transparant.

Hieronder kun je een overzicht in pdf downloaden met de afkortingen die voor Sensiplan worden gebruikt.

Overzicht cervixslijm in pdf

Ervaren/voelen Waarneming Afkorting
droog, ruw, jeukend, onaangenaam gevoel en niets gezien, geen slijm aan de vagina-ingang d
niets gevoeld, geen vochtigheid, geen waarneming aan de vagina-ingang en niets gezien, geen slijm aan de vagina-ingang ø
vochtig maar niets gezien, geen slijm aan de vagina-ingang v
vochtig of niets gevoeld en dik, wit, troebel, romig, melkachtig, smeuïg, klonterig, gelig, kleverig, niet rekbaar of taai S
vochtig of niets gevoeld en doorzichtig, glashelder, transparant, als rauw eiwit (doorzichtig met witte draadjes), rekbaar, draden trekkend, vloeibaar, zo vloeibaar dat het "wegvloeit als water", roodachtig, roodbruin, geel-rood S+
nat, glibberig, glad, als ingeolied, week, uitglijdend en/of doorzichtig, glashelder, transparant, als rauw eiwit (doorzichtig met witte draadjes), rekbaar, draden trekkend, vloeibaar, zo vloeibaar dat het "wegvloeit als water", roodachtig, roodbruin, geel-rood S+

Het handboek

Het Sensiplan handboek bevat alle theoretische en praktische informatie die je nodig hebt om deze methode voor natuurlijke vruchtbaarheidsregeling te begrijpen en in je dagelijks leven toe te passen. Al is het in principe mogelijk om de methode autodidact te leren, toch raden we je aan om met een gecertificeerd Sensiplan-consulent contact op te nemen. Deze kan je tijdens je eerste cycli begeleiden en is de enige garantie op de hoge betrouwbaarheid van Sensiplan.

Hoe het handboek aanschaffen?

Het handboek kost € 25

  • Je kunt het bij NFP-Vlaanderen aankopen. Je betaalt dan € 25 + verzendkosten.
  • Je kunt het boek ook bij de betere boekhandel bestellen.

Apps

In de 21e eeuw verwacht je steeds performantere hulpmiddelen om je vruchtbaarheid vast te stellen en zelfs te voorspellen. Teststrips, toestelletjes, apps… ze klinken allemaal veelbelovend. De werkelijkheid is echter vaak anders. Hieronder vind je commentaar bij de meest courante nieuwe technologieën, zodat je bewust keuzes kunt maken.

Temperatuurcomputers

Temperatuurcomputers geven de basale lichaamstemperatuur aan en interpreteren de metingen. De meettijd wordt tot minder dan één minuut ingekort. Een licht- of geluidssignaal geeft de vruchtbare en onvruchtbare periode aan. De toestellen verschillen van elkaar door ondermeer de aard van temperatuurinterpretatie, evenals door technische details zoals opslagcapaciteit en display.

Ladycomp, Cyclotest 2 plus, Bioself en Mini-Sophia geven de vruchtbare periode betrouwbaar aan (onderzoek aan de universiteit van Düsseldorf), maar ze geven wel een veel te lange mogelijk vruchtbare periode aan. Voor geen enkel van deze toestellen bestaat een degelijke prospectieve betrouwbaarheidsstudie.

Teststrips

De laatste jaren heeft de industrie intensief naar teststrips gezocht, die tijdig vóór de eisprong het rijpen van de follikel en de te verwachten eisprong aangeven.
De enige ‘teststripcomputer’ die momenteel op de markt is en voor anticonceptie geschikt blijkt te zijn, is Persona. De computer interpreteert de teststrip voor de LH- en oestradiolmeting volgens de vruchtbare en onvruchtbare periode. Persona is in Engeland ontwikkeld en sinds de herfst van 1997 in Duitsland en Engeland beschikbaar. In Nederland werd Persona pas in 1999 geïntroduceerd maar in België helemaal niet. De zekerheid wordt door de fabrikant op 94% aangegeven. Dit betekent dat een vrouw die zeker een zwangerschap wil vermijden dit toestel best niet gebruikt.

Apps

Vandaag wordt de markt overspoeld met apps die beweren de vruchtbaarheid te kunnen voorspellen. Kalenderapps, waarbij je enkel de cycluslengte moet invoeren, zijn absoluut onbetrouwbaar en in feite een moderne versie van de verouderde kalendermethodes van honderd jaar geleden.

Ook temperatuurapps zijn onbetrouwbaar, omdat ze naast de temperatuur nog steeds een kalenderberekening als basis gebruiken, ook al zijn ze door de FDA goedgekeurd.

Zogenaamde fertility trackers zijn apps die je vruchtbaarheid volgen op basis van zelf ingevoerde gegevens rond temperatuur, slijmobservaties, cervixobservaties en andere waarnemingen. Momenteel zijn twee apps combineerbaar met Sensiplan, het zijn tevens de enige apps die de hoogste score bereikten in een onderzoek door het Duitse consumentenmagazine Warentest (tegenhanger van Test-Aankoop). MyNFP en Lady Cycle gebruiken allebei het algoritme van Sensiplan. Lady Cycle is enkel beschikbaar voor android.

De app Read your body is ook geschikt voor Sensiplan maar voert geen interpretatie uit. Daarom kan deze app ook worden aanbevolen, omdat je zelf als gebruiker de verantwoordelijkheid en de controle behoudt.

Al deze apps bevelen echter ten sterkste aan om het gebruik van de app te combineren met een Sensiplan-opleiding, zodat je ook bewust omgaat met je vruchtbaarheid en niet louter afgaat op wat de app je vertelt. Je kunt bij deze app ook de automatische interpretatie uitschakelen, zodat je zelf volledig de controle over je eigen cyclus behoudt.

Follow by Email