Ik zoek een alternatief
voor hormonale anticonceptie.

Ik wil mijn kans op een natuurlijke
zwangerschap vergroten

Wat is sensiplan®?

 

Sensiplan is een sympto-thermale methode voor gezinsplanning. Door de signalen die het lichaam van de vrouw gedurende haar cyclus afgeeft te interpreteren kunnen de vruchtbare en onvruchtbare dagen met grote nauwkeurigheid worden vastgesteld. Sensiplan is ontwikkeld aan Duitse universiteiten en wetenschappelijk onderbouwd. Zij is op dit moment de meest betrouwbare natuurlijke methode om zwangerschap te vermijden of juist na te streven.

Natuurlijk

Deze methode is 100% natuurlijk en ecologisch. Je hebt dus geen fysieke of mentale bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid, lager libido of depressieve gevoelens. Bovendien is er geen enkel risico voor de gezondheid of vruchtbaarheid van de vrouw.

Eenvoudig

Om Sensiplan toe te passen heb je enkel een thermometer en een cycluskaart nodig. Het is gemakkelijk te leren en toe te passen. Je besteed amper 5 minuten per dag om je lichaamssignalen te noteren. De methode heb je onder de knie na 4 consultaties met een erkend Sensiplan consulent. 

Betrouwbaar

De effectiviteit van Sensiplan is betrouwbaarder dan die van de pil. Studies aan de universiteiten van Düsseldorf en Heidelberg gaven de volgende waarden: Van 7866 cycli traden slechts 3 ongewenste zwangerschappen op. Dit komt overeen met een Pearl-index van 0,4. De effectiviteit van Sensiplan is dus vergelijkbaar met die van de pil.

Eline, 29 jaar:

“Sensiplan maakt seks en vruchtbaarheid binnen onze relatie bespreekbaar. Dankzij de cursus snap je ook veel beter welke invloed hormonen op het vrouwelijke lichaam hebben. Daarmee valt de druk weg om steeds een orgasme te moeten bereiken: je begrijpt beiden dat het aan de fase in de cyclus ligt. De seksuele beleving van je relatie is dan niet meer van jou en van je partner afzonderlijk, maar van jullie samen. Het is een eenheid die je zonder Sensiplan niet zou bereiken.”

XXXX, 26 jaar:

Als apotheker ken ik veel over medicatie en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Ik voelde dat het voor mijn lijf niet meer klopte om mijn natuurlijke hormonen cyclus te onderdrukken, vandaar dat ik met Sensiplan ben begonnen. De hormonale anticonceptie, in mijn geval hormoonspiraal, werd bij aanvang van de lessen gestopt en al direct voelde ik een enorme opluchting! De consulent legt heel duidelijke en (correct) streng uit wat er verwacht wordt om op een natuurlijke manier anticonceptie betrouwbaarheid van 99,6% te halen. We hadden een beperkt groepje zodanig dat er aan ieder persoon genoeg aandacht werd besteed, zodat iedereen het goed begreep. Ondertussen heb ik 100% het vertrouwen terug gevonden in mijn eigen lichaam, met als zalig gevolg een heerlijk gevoel over mijn lichaam te hebben, dat doorstraalt naar mijn relatie.

Eline, 29 jaar:

“Sensiplan maakt seks en vruchtbaarheid binnen onze relatie bespreekbaar. Dankzij de cursus snap je ook veel beter welke invloed hormonen op het vrouwelijke lichaam hebben. Daarmee valt de druk weg om steeds een orgasme te moeten bereiken: je begrijpt beiden dat het aan de fase in de cyclus ligt. De seksuele beleving van je relatie is dan niet meer van jou en van je partner afzonderlijk, maar van jullie samen. Het is een eenheid die je zonder Sensiplan niet zou bereiken.”

De voordelen van Sensiplan

 • Geen risico voor de gezondheid
  Je hebt geen enkele fysieke of mentale bijwerkingen. Dus geen gewichtstoename, hoofdpijn, laag libido of depressieve gevoelens.
 • Een meerwaarde voor je liefdesleven
  Er is meer communicatie over intimiteit binnen het koppel, omdat Sensiplan vruchtbaarheid benaderd als een gedeelde verantwoordelijkheid. Dit komt je liefdesleven alleen maar ten goede.
 • Uiterst betrouwbaar
  Studies aan de universiteiten van Düsseldorf en Heidelberg gaven de volgende waarden: Van 7866 cycli traden slechts 3 ongewenste zwangerschappen op. Dit komt overeen met een Pearl-index van 0,4. De effectiviteit van Sensiplan is dus vergelijkbaar met die van de pil.
 • Onmiddellijk omkeerbaar
  Als je Sensiplan hebt geleerd als natuurlijke anticonceptiemethode en later toch een kinderwens hebt, dan zijn er geen resten meer van hormonale anticonceptie in je lichaam.
 • Hulp voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen.
  Indien je een kinderwens hebt en het niet meteen lukt, dan is het heel nuttig om je cyclus beter te leren kennen om de oorzaak te achterhalen. Als er medisch iets aan de hand zou zijn, dan is dit nuttige informatie voor de fertiliteitsarts.
 • Voor je hele vruchtbare leven
  Je kan het altijd en overal toepassen, inclusief postpartum (tijdens de borstvoedingsperiode ook!) en in de pre-menopauze.
 • Economisch
  Je hebt niets anders nodig dan een thermometer en het werkboek.

Zoek een consulent

Om Sensiplan te leren kun je een beroep doen op een erkend Sensiplan-consulent. Zij of hij begeleidt jou (en je partner) doorheen vier bijeenkomsten in de loop van ongeveer drie maanden (dit kan ook over een langere periode uitgespreid worden). De begeleiding kan individueel of in groep van 3 tot 4 koppels. Tussendoor kun je ook steeds bij je consulent terecht voor persoonlijke vragen of problemen. 

 

De kosten

Voor begeleiding door erkende Sensiplan-consulenten van NFP-Vlaanderen vzw geldt een richtprijs van € 250.

Bij erkende Sensiplan-consulenten die op zelfstandige basis ook andere diensten aanbieden, kan de prijs verschillend zijn, naargelang het extra aangeboden pakket.

Wens je via NFP-Vlaanderen vzw een consulent te raadplegen, gebruik dan het contactformulier.
Wens je een erkend zelfstandige Sensiplan-consulent te raadplegen, neem dan rechtstreeks met hen contact op.

Erkend Sensiplan consulent 

Zelfstandig erkend Sensiplan consulent

Veelgestelde vragen

Werkt het ook als ik een onregelmatige cyclus heb?

Vele vrouwen denken dat ze “abnormaal” zijn omdat ze een onregelmatige cyclus hebben. Een normale cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Het is net typisch aan een vrouwelijke cyclus dat ze nooit exact hetzelfde aantal dagen telt.

Ik neem nog hormonale anticonceptie, wanneer moet ik stoppen?

Het nemen van de pil heeft de normale werking van de cyclus geblokkeerd. Sensiplan helpt je om de nieuwe start van je cyclus te observeren – dit kan snel gaan, soms langer duren – en met speciale regels voor deze situatie te interpreteren.

Mijn dokter raad het af, wie moet ik nu geloven?

Artsen zijn over het algemeen niet bekend met natuurlijke anticonceptie methoden, omdat niet aan bod komt in hun opleiding. Ze zijn onvoldoende geïnformeerd over Sensiplan, daarom dat ze er meestal negatief tegenover staan. Maak je eigen keuze over jouw lichaam en gezondheid.

Hoeveel kost een Sensiplan cursus?

Afhankelijk van de consulent waar je terechtkomt, kunnen de prijzen verschillen. Prijzen variëren tussen €260 – €699, afhankelijk of je voor groepsconsultaties of privé consultaties kiest.

Hoe lang duurt een traject van Sensiplan?

De doorlooptijd is 3 à 4 maanden. Op deze paar maanden heb je 4 consultaties van 2u. Je hebt dus voldoende tijd om dit op je eigen tempo te leren.

Ik heb PCOS, kan ik dan Sensiplan toepassen?

Als je PCOS hebt is het zeker mogelijk om Sensiplan toe te passen. Het enige wat eventueel anders is, is dat je langer op je menstruatie moet wachten en dus misschien niet binnen 3 à 4 maanden je eisprong kan bepalen. Vraag dit na bij je consulent om te kijken wat mogelijk is.

Ik heb endometriose, kan ik dan Sensiplan toepassen?

Als je endometriose hebt verwijzen we je graag door naar een gespecialiseerde arts hiervoor. Soms wordt er ook voor hormonale anticonceptie gekozen, omdat dat de pijnklachten vermindert.

Mag mijn partner meekomen naar de consultaties?

Ja absoluut! Mannen zijn meer dan welkom om meer te leren over het vrouwelijke lichaam. We moedigen dit alleen maar aan.

Follow by Email