betrouwbare fertility apps baseren zich op Sensiplan

Apps e.a.

In de 21e eeuw verwacht je steeds performantere hulpmiddelen om je vruchtbaarheid vast te stellen en zelfs te voorspellen. Teststrips, toestelletjes, apps… ze klinken allemaal veelbelovend. De werkelijkheid is echter vaak anders. Hieronder vind je commentaar bij de meest courante nieuwe technologieën, zodat je bewust keuzes kunt maken.

Temperatuurcomputers

Temperatuurcomputers geven de basale lichaamstemperatuur aan en interpreteren de metingen. De meettijd wordt tot minder dan één minuut ingekort. Een licht- of geluidssignaal geeft de vruchtbare en onvruchtbare periode aan. De toestellen verschillen van elkaar door ondermeer de aard van temperatuurinterpretatie, evenals door technische details zoals opslagcapaciteit en display.

Ladycomp, Cyclotest 2 plus, Bioself en Mini-Sophia geven de vruchtbare periode betrouwbaar aan (onderzoek aan de universiteit van Düsseldorf), maar ze geven wel een veel te lange mogelijk vruchtbare periode aan. Voor geen enkel van deze toestellen bestaat een degelijke prospectieve betrouwbaarheidsstudie.

Hormonentest

De laatste jaren heeft de industrie intensief naar teststrips gezocht, die tijdig vóór de eisprong het rijpen van de follikel en de te verwachten eisprong aangeven.
De enige ‘teststripcomputer’ die momenteel op de markt is en voor anticonceptie geschikt blijkt te zijn, is Persona. De computer interpreteert de teststrip voor de LH- en oestradiolmeting volgens de vruchtbare en onvruchtbare periode. Persona is in Engeland ontwikkeld en sinds de herfst van 1997 in Duitsland en Engeland beschikbaar. In Nederland werd Persona pas in 1999 geïntroduceerd maar in België helemaal niet. De zekerheid wordt door de fabrikant op 94% aangegeven. Dit betekent dat een vrouw die zeker een zwangerschap wil vermijden dit toestel best niet gebruikt.

Apps

Vandaag wordt de markt overspoeld met apps die beweren de vruchtbaarheid te kunnen voorspellen. Kalenderapps, waarbij je enkel de cycluslengte moet invoeren, zijn absoluut onbetrouwbaar en in feite een moderne versie van de verouderde kalendermethodes van honderd jaar geleden.

Ook temperatuurapps zijn onbetrouwbaar, omdat ze naast de temperatuur nog steeds een kalenderberekening als basis gebruiken, ook al zijn ze door de FDA goedgekeurd.

Zogenaamde fertility trackers zijn apps die je vruchtbaarheid volgen op basis van zelf ingevoerde gegevens rond temperatuur, slijmobservaties, cervixobservaties en andere waarnemingen. Momenteel zijn twee apps combineerbaar met Sensiplan, het zijn tevens de enige apps die de hoogste score bereikten in een onderzoek door het Duitse consumentenmagazine Warentest (tegenhanger van Test-Aankoop). MyNFP en Lady Cycle gebruiken allebei het algoritme van Sensiplan. Lady Cycle is enkel beschikbaar voor android.

De app readyourbody is ook geschikt voor Sensiplan maar voert geen interpretatie uit. Daarom kan deze app ook worden aanbevolen, omdat je zelf als gebruiker de verantwoordelijkheid en de controle behoudt.

Al deze apps bevelen echter ten sterkste aan om het gebruik van de app te combineren met een Sensiplan-opleiding, zodat je ook bewust omgaat met je vruchtbaarheid en niet louter afgaat op wat de app je vertelt. Je kunt bij deze app ook de automatische interpretatie uitschakelen, zodat je zelf volledig de controle over je eigen cyclus behoudt.