Hoe kan ik mijn baarmoedermond vinden?

Met één of twee vingers langs de achterste schedewand schuiven tot je een kleine ronde knobbel voelt. Je kunt dat liggend doen met opgetrokken benen, of hurkend, of staande met één voet op een stoel of de rand van het bad, of zittend op toilet bijvoorbeeld.
Als je de cervix moeilijk kunt bereiken, dan kun je met je vrije hand de baarmoeder naar beneden duwen. Maar dan moet je dat de hele cyclus door doen, om de afstand correct te kunnen vergelijken.

Hoe vaak moet ik de cervix waarnemen?

Onmiddellijk na de menstruatie één keer per dag rond hetzelfde tijdstip, ’s avonds bijvoorbeeld.

Ik merk dat de cervixinterpretatie meestal pas na de slijminterpretatie wordt afgesloten, is dat normaal?

Ja, meestal is dat inderdaad zo. Maar je hoeft in geen geval de driedubbele controle te doen. Dus zodra één van beide groen licht geeft, is het ok.

Ik vind de cervix zelf niet, wat moet ik nu doen?

Daar kun je niet veel aan doen. Het gebeurt vaker dat je cervix zo diep zit, dat je hem niet kunt voelen. Het is wel mogelijk dat je hem enkel tijdens de hoogvruchtbare dagen voelt.

Ik vind de opening niet, kan ik dan geen waarneming doen?

Soms is de opening heel klein en nauwelijks te voelen. Je kunt echter wel de waarneming doen, omdat de veranderingen relatief zijn en je ze dan wel zult herkennen. Opening, hardheid en ligging zijn de drie elementen, waarvan het al volstaat als je er twee herkent.

Is het niet gevaarlijk om dagelijks je cervix te voelen?

Neen, want uiteraard was je voordien je handen (en nadien ook). De mannelijke penis is overigens ook niet bepaald steriel…

Moet ik de baarmoedermond waarnemen?

Neen, de zelfobservatie van de cervix is een bijkomende mogelijkheid, een alternatief voor het slijm, wanneer je daarmee problemen hebt.