Hoe werkt Sensiplan?

sensiplan® is een sympto-thermale methode waarbij je verschillende lichaamstekens waarneemt en interpreteert. Deze symptomen veranderen meestal gedurende de cyclus en bepalen jouw vruchtbare en onvruchtbare dagen.

De drie doorslaggevende tekens zijn:

De verandering van de lichaamstemperatuur

Als je eisprong heeft plaatsgevonden, dan zal je lichaamstemperatuur stijgen. Dit komt omdat progesteron wordt aangemaakt in je eierstokken en dat zorgt ervoor dat je temperatuur de hoogte in gaat.

De verandering van het cervixslijm

Onder invloed van het hormoon oestrogeen, zal het slijm dat je verliest veranderen van kleur en substantie. Dit wordt ook wel eens het baarmoederhalsslijm genoemd. Bij Sensiplan leer je je eigen slijmpatroon kennen en kan je zo je vruchtbare dagen bepalen.

De verandering van de baarmoederhals of cervix

Jouw baarmoederhals zal tijdens je eisprong veranderen van soepelheid en van hoogte. Ook zal je tijdens je eisprong kunnen voelen dat er een kleine opening is. Hier zorgt oestrogeen weer voor. Je lichaam vertelt je letterlijk wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet.

Wanneer je deze tekens kan interpreteren, weet je wanneer je wel of niet zwanger kan worden en kan je zo met je partner overeenkomen over jullie seksualiteit.

Twee of drie cycli volstaan om dat te leren onder begeleiding van een erkend Sensiplan consulent. Je observeert dagelijks jouw lichaamstekens en noteert ze op een ‘cycluskaart’ van Sensiplan. Daarna ga je ze interpreteren volgens eenvoudige en precieze regels. Zo zal je zelf je vruchtbare fase kunnen bepalen om ofwel zwanger te worden of om een zwangerschap te voorkomen.

Waarvoor gebruik je Sensiplan?

Het is geschikt voor koppels die op zoek zijn naar een alternatief voor traditionele gezinsplanningsmethoden en hormonale anticonceptie. Vrouwen zullen hierdoor een nieuw vruchtbaarheidsbewustzijn verkrijgen, inzicht in hun natuurlijke cyclus en hun gezondheid, en vaak opent het ook nieuwe mogelijkheden om je relatie samen opnieuw vorm te geven.

Een zwangerschap vermijden

Sensiplan wordt vaak gekozen als de natuurlijke anticonceptiemethode. Vrouwen zijn zich steeds meer bewust van de gezondheidsrisico’s dat hormonen met zich meebrengen. Sensiplan is een methode die zelfs betrouwbaarder is dan de pil. Zie WHO.

Kinderwens

Als jullie een kinderwens hebben, is het nodig om te weten wanneer je hoogvruchtbare dagen vallen. Als je de Sensiplan-methode toepast kan je dit heel nauwkeurig bepalen.

Inzicht in je vruchtbaarheid en gezondheid

De Sensiplan-methode is niet alleen te gebruiken om een zwangerschap te vermijden of eentje te tot stand te brengen, maar het geeft je ook enorm veel inzicht in je gezondheid en vruchtbaarheid. Want die 2 begrippen hangen samen!

Is sensiplan® betrouwbaar?

Sensiplan is al meer dan 35 jaar onderwerp van wetenschappelijk onderzoek en is een van de meest betrouwbare sympto-thermale methoden, op voorwaarde dat je:

 • de cycli correct interpreteert,
 • de regels van de methode strikt toepast,
 • jij (en je partner) gemotiveerd bent en
 • de begeleiding van hoge kwaliteit is.

Studies aan de universiteiten van Düsseldorf en Heidelberg gaven de volgende waarden:

Van 7866 cycli traden slechts 3 ongewenste zwangerschappen op. Dit komt overeen met een Pearl-index van 0,4*. De effectiviteit van Sensiplan is dus vergelijkbaar met die van de pil.

Check de website van WHO (World Health Organization) en kijk bij “sympto-thermal method”. 

Frank-Herrmann P et al (2007) The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study. Human Reproduction 2007,22/5:1310–1319

De voordelen van Sensiplan

 • Geen risico voor de gezondheid
  Je hebt geen enkele fysieke of mentale bijwerkingen. Dus geen gewichtstoename, hoofdpijn, laag libido of depressieve gevoelens.
 • Een meerwaarde voor je liefdesleven
  Er is meer communicatie over intimiteit binnen het koppel, omdat Sensiplan vruchtbaarheid benadert als een gedeelde verantwoordelijkheid. Dit komt je liefdesleven alleen maar ten goede.
 • Uiterst betrouwbaar
  Studies aan de universiteiten van Düsseldorf en Heidelberg gaven de volgende waarden: Van 7866 cycli traden slechts 3 ongewenste zwangerschappen op. Dit komt overeen met een Pearl-index van 0,4. De effectiviteit van Sensiplan is dus vergelijkbaar met die van de pil.
 • Onmiddellijk omkeerbaar
  Als je Sensiplan hebt geleerd als natuurlijke anticonceptiemethode en later toch een kinderwens hebt, dan zijn er geen resten meer van hormonale anticonceptie in je lichaam.
 • Hulp voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen.
  Indien je een kinderwens hebt en het niet meteen lukt, dan is het heel nuttig om je cyclus beter te leren kennen om de oorzaak te achterhalen. Als er medisch iets aan de hand zou zijn, dan is dit nuttige informatie voor de fertiliteitsarts.
 • Voor je hele vruchtbare leven
  Je kan het altijd en overal toepassen, inclusief postpartum (tijdens de borstvoedingsperiode ook!) en in de pre-menopauze.
 • Economisch
  Je hebt niets anders nodig dan een thermometer en het werkboek.