In de loop van de cyclus produceren klieren in de baarmoederhals (cervix) baarmoederhals- of cervixslijm van verschillende kwaliteit en hoeveelheid.
Over het algemeen merkt een vrouw deze productie op in de dagen na de menstruatie. Later in de cyclus kan het cervixslijm worden beschreven als ‘taai’, ‘dik’, ‘kleverig’, ‘romig’ en vaak witachtig van kleur. Naarmate de ovulatie nadert, neemt de afscheiding toe en wordt het uiterlijk vloeibaar en helder – bijna als eiwit. Het cervixslijm heeft dan alle eigenschappen waardoor sperma een paar dagen kan overleven voordat de eicel wordt bevrucht. Na de ovulatie wordt het cervixslijm dikker, vormt het een plug in de baarmoederhals en wordt het zo ondoordringbaar voor de zaadcellen.
Elke vrouw kan dit proces waarnemen. Wanneer cervixslijm tijdens de vruchtbare periode uit schede-ingang vloeit, wordt een gevoel van vochtigheid gevoeld. Tijdens het vegen kan de vrouw de textuur van dit cervixslijm observeren – dik of rekbaar – en zijn kleur – geelachtig, wit of transparant.
Hieronder kun je een overzicht in pdf downloaden met de afkortingen die voor Sensiplan worden gebruikt.