FAQ

Hier zetten we voor jou de meest gestelde vragen over Sensiplan op een rijtje. Je hoeft dan niet langer wakker te liggen om meteen Sensiplan te leren

Kan ik deze methode leren met een boek?

Je kunt deze methode leren met behulp van de handleiding ‘Natuurlijk & zeker’. Maar als je de hoge betrouwbaarheid wil bereiken, is het noodzakelijk om een gecertificeerde Sensiplan-consulent te raadplegen tijdens de eerste cycli. En ook in geval van verandering van situatie (na bevalling, pre-menopauze, onregelmatige cycli …) en voor eventuele vragen die zich voordoen.

Ik ben van plan om de pil snel te stoppen. Wat adviseer je mij?

Het nemen van de pil heeft de normale werking van de cyclus geblokkeerd. Sensiplan helpt je om de nieuwe start van je cyclus te observeren – dit kan snel gaan, soms langer duren – en met speciale regels voor deze situatie te interpreteren.

Moet ik regelmatige cycli hebben om Sensiplan te kunnen gebruiken?

Neen. Met Sensiplan kun je je vruchtbare en onvruchtbare fasen kennen, ongeacht de duur van je cycli. Dit is ook het geval tijdens borstvoeding en pre-menopauze, perioden van je  leven waarin de duur van de cycli vaak sterk varieert.

Hoe lang duurt het om autonoom te zijn in deze methode?

Meestal volstaan drie cycli. Het kan langer duren. Weet dat je je Sensiplan-consulent steeds kunt raadplegen als zich een bepaalde omstandigheid voordoet: interpretatieproblemen,… of na een zwangerschap, in de pre-menopauze enz.

Is Sensiplan geen andere naam voor ‘periodieke onthouding’?

Het is waar dat de Sensiplan elke cyclus een paar dagen (van 7 tot 14 dagen) veronderstelt, waarin je als koppel wordt uitgenodigd om ‘anders te vrijen’ als ze geboortes wil spreiden. Tijdens deze vruchtbare periode van moet elk koppel creatief zijn en andere gebaren van liefde vinden die hun relatie kunnen verrijken: zoek enkele, soms vergeten eenvoudige gebaren van tederheid, communiceer over dit of dat onderwerp door liefdevol in mekaars ogen te kijken.

Deze periodes zijn een levensschool om enkele van de moeilijkste periodes van het leven van een koppel onder ogen te zien, zoals voor en na de geboorte, perioden van afwezigheid op het werk, vermoeidheid, ziekte, ouderdom…

Shakespeare zei al in Othello: “The difficulty of obtainment increases the value of the object”, “De moeilijkheid om iets te verkrijgen verhoogt de waarde ervan.” Het feit van een korte tijd geen seksuele gemeenschap te hebben, verhoogt het verlangen. Het wordt een ‘gebeurtenis’ waar je naar kunt uitkijken. Als koppel bereid je je er met meer aandacht op voor.

Het is ook een moment om te ontdekken hoe seksualiteit in andere culturele tradities wordt geleefd, zoals bijvoorbeeld in het boeddhisme of de islam. Door de diepe waarde van de seksualiteit opnieuw te ontdekken, zal ze nooit banaal worden.

Is Sensiplan niet te ingewikkeld voor de meeste mensen?

Het zijn slechts uitzonderingen die nooit hun rijbewijs halen. Sensiplan is veel eenvoudiger dan de complexiteit van het rijbewijs!

Bedrijven koppels die Sensiplan gebruiken niet minder de liefde dan de gemiddelde Belg?

Belgische studies bestaan ​​nog niet, maar een Duitse studie toont aan dat gebruikers van Sensiplan gemiddeld even vaak gemeenschap hebben als gebruikers van kunstmatige anticonceptiva. Het enige verschil ligt in de frequentieverdeling tijdens een cyclus.

Is Sensiplan geen rem op de spontaneïteit?

Sensiplan is een uitnodiging om andere uitdrukkingsmiddelen te vinden om ‘de liefde te bedrijven’ (zie ons antwoord op de vraag over ‘periodieke onthouding’). Er is geen rem op spontaneïteit wanneer andere vormen van tederheid en liefde door het paar worden ingevoerd.

Is het niet gevaarlijk om Sensiplan aan jongeren aan te bieden?

‘Men’ is bang dat jonge mensen met Sensiplan zullen experimenteren en ‘men’ geeft ze liever de pil en een condoom. Twintig jaar na de wet op abortus constateerde de evaluatiecommissie dat ondanks de intense promotie van anticonceptie en de vrije beschikbaarheid van de pil en het condoom, het aantal ongewenste zwangerschappen alleen maar is toegenomen. De verklaring is niet erg moeilijk: jongeren zien niet langer het verband tussen seksueel genot en vruchtbaarheid. Sensiplan maakt hen daarentegen bewust van deze link, waardoor ze verantwoorde keuzes kunnen maken. Het autoriteitsargument, “neem de pil omdat ik het je zeg”, werkt niet en wordt een groot gevaar, omdat jonge mensen niet langer doen wat ze moeten doen als ze geen redelijke uitleg krijgen.

Mijn arts heeft er nog nooit van gehoord. Hoe is dit mogelijk?

In België is het heel normaal omdat universiteiten veel hebben geïnvesteerd in kunstmatige anticonceptie: pillen, spiraaltjes, implantaten, sterilisatie, enz.

Neem het voorbeeld van Duitsland en de Verenigde Staten. Bekende universiteiten zoals Düsseldorf en Georgetown in Washington zijn geïnteresseerd in Natural Family Planning en hebben het zelfs op hun websites opgenomen.

Bovendien moet worden toegevoegd dat farmaceutische bedrijven krachtige financiële middelen gebruiken om de geneesmiddelen en anticonceptiemiddelen die ze produceren bekend te maken. Dit is niet het geval bij natuurlijke gezinsplanning die niets duurs te verkopen heeft.

Is cervixslijm hetzelfde als witverlies?

Nee, absoluut niet.

Cervixslijm is een stof die wordt uitgescheiden door de baarmoederhals of cervix. Het is een essentieel element van de vruchtbaarheid omdat het de levensduur van zaadcellen verlengt door de vaginale zuurtegraad, die voor hen vijandig is, te neutraliseren. Ze voedt en selecteert sperma.

Buiten de ovulatieperiode voorkomt het dat sperma de baarmoeder binnendringt.

Zogenaamd ‘witverlies‘ daarentegen, wijst in principe op een vorm van ontsteking en moet medisch worden behandeld.

Zijn er medicijnen die de observatie van de cyclus beïnvloeden?

Sommige medicijnen hebben een effect op de menstruatiecyclus en verstoren de observatie en interpretatie van vruchtbaarheidsindicatoren. Als je ze moet gebruiken, vraag dan je Sensiplan-consulent naar de waarschijnlijkheid van bijwerkingen op de cyclus en hoe je hiermee het beste rekening kunt houden.

Kun je 2 ovulaties hebben in dezelfde cyclus?

Het kan gebeuren, maar het is zeer zeldzaam. Twee ovulaties zijn echter nooit meer dan 24 uur na elkaar waargenomen. Dankzij de degelijke interpretatieregels brengt een tweede ovulatie de effectiviteit van Sensiplan niet in gevaar.