Ben ik vruchtbaar?

De fysiologie van de vruchtbaarheid is de basis van de methode Sensiplan.

Daarom nodigen we je uit om contact op te nemen met een van onze gecertificeerde Sensiplan-consulenten. Zoek een consulent in je buurt via de overzichtskaart.

Basisprincipes

Elke nieuwe cyclus rijpt er in het lichaam van de vrouw een eicel die vrijkomt uit de eierstok. Deze eicel heeft een levensduur van maximaal 12 tot 18 uur. Zonder bevruchting sterft ze en volgt 10 tot 16 dagen later de menstruatie.

Een bevruchting kan dus enkel plaatsvinden op de dag van de ovulatie. Maar in gunstige omstandigheden kunnen zaadcellen 3 tot 5 dagen in het lichaam van de vrouw overleven en wachten op de ovulatie. Dit geeft een gemeenschappelijk vruchtbaar venster van een zestal dagen.

Als de eicel bevrucht is, zal het embryo zichzelf na enkele dagen innestelen in de baarmoederwand voor de volgende 9 maanden.

Dankzij de waarneming van verschillende lichaamstekens (basale temperatuur, cervixslijm en baarmoedermond), is het mogelijk de cyclus te volgen en te weten in welke fase je je bevindt.

Door zo de vruchtbare en onvruchtbare dagen vast te stellen, kun je bewust kiezen om een zwangerschap te vermijden of in tegendeel na te streven. Omdat je vruchtbaarheid een teken is van je algemene gezondheid, biedt de waarneming ervan je bovendien de mogelijkheid om beter naar je lichaam te luisteren.

Is mijn cyclus regelmatig?

Zeventig procent van de cycli liggen tussen 25 en 35 dagen, wat meteen als ‘normale’ cycluslengte wordt beschouwd. De cyclus van 28 dagen is in die zin verwarrend, want haast onbestaande (slechts 13%) in een natuurlijke situatie. Het verschil tussen verschillende cycli bij dezelfde vrouw is bij meer dan 50% van de vrouwen meer dan een week en bij meer dan één vrouw op tien soms zelfs meer dan 18 dagen. De eerste fase vóór de eisprong duurt minimaal 8 dagen en kan wegens omstandigheden (ziekte, stress, eetstoornissen) tot enkele maanden duren. Het vóórkomen van cervixslijm is een teken van vruchtbaarheid en van een naderende ei­sprong. Een vruchtbare cyclus is tenminste 19-20 dagen lang. Voor het overige komt het alleen op het vóórkomen van de eisprong aan.

Met Sensiplan kun je makkelijk cyclusstoringen opsporen, waardoor eventuele behandeling kan worden gezocht.

Voor jonge meisjes vóór de menarche is cervixslijm het teken dat ze waarschijnlijk binnen de eerstvolgende drie maanden hun eerste menstruatie (menarche) zullen krijgen.