Om Sensiplan betrouwbaar te kunnen toegepassen, moet je de temperatuur en de veranderingen van het cervixslijm of de cervix volgens heel specifieke regels interpreteren. Daarvoor bestaan makkelijk te leren regels, die de vruchtbare fase zeker afbakenen. Deze regels zijn opgenomen in de verschillende publicaties van Sensiplan.

Omdat de betrouwbaarheid van een methode als Sensiplan ook afhangt van jouw kennis, begrip en ervaring  en van de motivatie van jullie beide als partners, biedt Sensiplan veel meer dan enkel een reeks regeltjes en wat uitleg.

Sensiplan is een totaalconcept met hoge kwaliteitseisen.

  • Sensiplan leer je (individueel of in kleine groepjes van maximaal vier koppels) van een erkende Sensiplan-consulent aan de hand van specifiek didactisch materiaal en een werkboek.
  • Jouw Sensiplan-consulent is steeds ook zelf Sensiplan-gebruiker en worden opgeleid door een arts en een master in de pedagogische en psychologische wetenschappen die zelf ook Sensiplan-gebruikers zijn. Al deze mensen moeten regelmatig bijscholingen volgen die nationaal en internationaal worden georganiseerd.
  • Nieuwe ontwikkelingen en publicaties worden door een internationale werkgroep bestudeerd, gecontroleerd en goedgekeurd. Voor de wetenschappelijke correctheid van het Sensiplan-concept is een werkgroep verantwoordelijk onder voorzitterschap van prof. dr. Strowitzki (Sektion Natürliche Fertilität van de Deutsche Gesellschaft für Gynäkologische Endokrinologie und Fortpflanzungsmedizin (DGGEF) e.V. en diensthoofd gynaecologie van de universiteit Heidelberg)