Frank, 52 jaar, arts
“De publiciteit van de farma-industrie heeft artsen en leerkrachten er ten onrechte van overtuigd dat ze “ongewenste zwangerschappen” kunnen uitsluiten met behulp van de pil. Ze stellen de pil dan ook als 100% betrouwbaar voor. Als er toch een ongeplande zwangerschap optreedt, is dat volgens hen de fout van de gebruiker en voelen ze zich er niks schuldig over.
Ik vind het merkwaardig dat artsen zich bij Sensiplan dan plots wél schuldig zouden voelen als een ongeplande zwangerschap zich zou voordoen en bijgevolg deze methode niet willen aanbieden. De kans op een ongewenste zwangerschap bij Sensiplan is nochtans even klein als bij pilgebruik.”
Jacques, 59 jaar, arts
“Als arts kennen we uiteraard wel de basisbegrippen, maar deze lessen zijn veel diepgaander wat betreft vruchtbaarheid.
Sensiplan is een natuurlijke manier om als koppel samen te leven. Het is onnodig de vruchtbaarheid te onderdrukken met chemicaliën, die ongezond zijn en vaak nevenwerkingen hebben zoals agressiviteit, libidoverlies, zich minder goed voelen, depressiviteit…”
Koen, 34 jaar, arts
“Sensiplan is voor quasi iedereen bruikbaar. Het is een universeel bruikbaar product.
Veel van onze geneeskundefaculteiten zijn aan de pilindustrie “verkocht” geweest. Huisartsen en gynaecologen hebben er ook alle baat bij om de pil voor te schrijven:
gegarandeerd trouwe patiënten die om de paar maanden opnieuw langs komen voor een nieuw voorschrift.”
Marjan, 30 jaar, arts
“Voor ik Sensiplan goed kende, vreesde ik soms dat ik me er niet helemaal veilig bij zou voelen, maar dat bleek onterecht. Ik weet nu heel goed dat deze methode even betrouwbaar is als de pil. Het is zonder twijfel een verrijking!”
Nel, Anne, Marije, Lindsey Vier verloskundigen die samen één praktijk vormen
“Het verbaast ons dat de pil nog steeds zo populair is. Je hoeft alleen de bijsluiter te lezen om de nadelen te achterhalen: verhoogde kans op trombose, longembolie, overgewicht, een verhoogde bloeddruk. In ons werk horen we veel vrouwen zeggen dat ze pilmoe zijn. Ze ervaren dit op emotioneel vlak en hebben verminderd of geen libido. Het kan toch niet goed zijn om telkens je hormoonspiegel te ontregelen en de eisprong te onderdrukken?
Tijdens de cursussen Sensiplan, die wij in onze praktijk geven, komen koppels tot de ontdekking dat het lichaam van de vrouw op verschillende manieren iets vertelt over haar vruchtbaarheid. Dat maakt hen enthousiast. Daar komt bij dat man en vrouw met elkaar in gesprek gaan.
Geboorteregeling wordt iets van hen samen. Bovendien krijgen veel vrouwen meer zin in vrijen omdat ze hun hormonen niet langer onderdrukken met de pil. Mannen zeggen dan ook op de cursus, dat ze een andere vrouw hebben teruggekregen. Wij beschouwen het geven van deze cursussen echt als een verrijking voor onze praktijk.”
Nele, 29 jaar, arts
“Veel Vlamingen kennen Sensiplan niet en bovendien is de meest verspreide informatie over natuurlijke geboorteregeling vaak foutief. Daardoor denken veel mensen ten onrechte dat de methode ouderwets en onbetrouwbaar is en wordt ze niet overwogen.”
Siska, 28 jaar, verpleegkundige
“Ik kan uit ervaring zeggen dat Sensiplan echt werkt. Drie jaar hebben we deze methode gebruikt om zwangerschap uit te stellen. En toen we een zwangerschapswens kregen, was ik meteen zwanger. Inmiddels hebben we drie kinderen. Voor ons werkt het perfect!”