Ik wil zwanger worden

Sensiplan helpt je zwanger worden

Uit het boek ‘Natuurlijk & zeker’

Wie natuurlijke geboorteregeling kent, is goed toegerust om op een natuurlijke wijze zijn kinderwens te vervullen. Door de waarneming van de vruchtbaarheidstekens kunnen paren met een kinderwens de fase met optimale bevruchtingskans in de cyclus herkennen en hun gemeenschap daarop afstemmen.

Meestal heeft een vrouw maar een paar cycli nodig voordat ze zwanger raakt. Duurt het toch wat langer, dan leveren de cyclusnotities de begeleidende arts belangrijke informatie over de cyclus en soms al eerste diagnostische aanwijzingen.

Ook op jongere leeftijd is het heel normaal als het tijd kost om zwanger te worden. Zelfs bij gemeenschap op de vruchtbaarste cyclusdag wordt slechts ongeveer 27% van de vrouwen spontaan zwanger in diezelfde cyclus.

Hoe snel kan ik een zwangerschap verwachten?

Bij ongeveer 60% van de paren met een kinderwens wordt de vrouw binnen de eerste zes maanden zwanger, bij alle andere duurt dit langer. Het hoeft echter niet noodzakelijk iets te betekenen als het bij jou enkele cycli duurt. 90% zal binnen de 12 cycli zwanger worden.

Wat moet ik doen?

Om je zwangerschapskans te verhogen, moet je jezelf observeren om de meest vruchtbare dagen in de cyclus te kennen. Deze dagen worden herkend door:

  1. de beste cervixslijmkwaliteit in de cyclus,
  2. een open, zachte en hoogliggende baarmoedermond of cervix,
  3. eventueel een ovulatiepijn of lichte ovulatiebloeding rond de periode van de ovulatie.

Dankzij de cycluskaart die je hebt ingevuld, is het mogelijk om een zwangerschap vast te stellen en de vermoede bevallingsdatum te bepalen (veel nauwkeuriger dan als je je op je laatste bloeding baseert).